Isolation of Lactic Acid Bacteria (LAB) from Digestive Tract of Asian Swamp Eel (Monopterus albus) and Bacterial Antagonist Test to Inhibit Pathogenic Bacteria Aeromonas hydrophila and Pseudomonas sp
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Abun. (2008). Hubungan Mikroflora dengan Metabolisme dalam Saluran Pencernaan Unggas dan Monogastrik. Makalah Ilmiah. Fakultas Peternakan. Universitas Padjadjaran.
Akpinar, A., Yerlikaya, O., Kilic, S. (2011). Antimicrobial Activity and Antibiotic Resistance of Lactobacillus delbrueckii ssp, Bulgaricus and Streptococcus thermophilus Strain Isolated from Turkish Homemade Yogurts. African Journal of Microbiology Research. 5(6): 675-682.
Aslim, B., Z.N. Yuksekdag, E. Sarikaya, Y. Beyatli. (2005). Determination of The Bacteriocin-Like Substances Produced by Some Lactic Acid Bacteria Isolated from Turkish Dairy Products. LWT. 38 : 691-694.
Balcazar, J.L., de Blas, I., Ruiz., Zanzuela, I., Vendrell, D., Girones, O., Muzquiz, J.L. (2008). Enhancement of the Immune Response and Protection Induced by Probiotic Lactic Acid Bacteria Against Furunculosis in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). Journal Article, Research Support, Non-4.S. Gov’t.
Campos, A., O. Rodriguez, P. Calo-Mata, M. Prado and J. Barros-Velazquez. (2006). Preliminary characterization of bacteriocins from Lactococcus lactis, Enterococcus faecium, and Enterococcus mundtii strains isolated from turbot (Psetta maxima). Food Research International, 39: 356-364
Cappuccino, J.G., Sherman, N. (2001), “Microbiology: A Laboratory Manual”. New York: Addison-Wesley Publishing Company.
Desniar., Rusmana, I., Suwanto, A., Mubarik, N.R. (2012). Senyawa Antimikroba yang Dihasilkan oleh Bakteri Asam Laktat Asal Bekasam. Jurnal Akuatika. 3(2): 135-145.
Dewi, I.M. (2008). Isolasi Bakteri dan Uji Aktifitas Kitinase Termofilik Kasar dari Sumber Air Panas Tinggi Raja, Simalungun, Sumatera Utara. Tersedia dari Tesis. Sekolah Pascasarjana Universitas Sumatera Utara, Medan
Feliatra., Effendi, I., Suryadi, E. (2004). Isolasi dan Identifikasi Bakteri Probiotik dari Ikan Kerapu Macan (Ephinephelus fuscoguttatus) dalam Upaya Efisiensi Pakan Ikan. Jurnal Natur Indonesia. 6(2): 75-80.
Guerra, N.P., Bernardez, P.F., Mendez, J., Cachaldora, P., Castro, L.P. (2006). Production of Four Potentially Probiotic Lactic Acid Bacteria and Their Evaluation as Feed Additives for Weaned Piglets. Animal Feed Science and Technology. 134: 89-107.
Guessa, B., & Kihal, M. (2004). Characterization of Lactic Acid Bacteria Isolated from Algerian Arid Zone Raw Goats’ Milk. African Journal of Biotechnology. 3(6):339-342.
Harmita, & Radji, M. (2004). Analisis Hayati. Jakarta: Departemen Farmasi Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Indonesia. pp. 62-3.
Hasanah, U. (2014). Bakteri Asam Laktat dari Daging Ikan Peda sebagai Agen Probiotik dan Enzim Kolesterol Reduktase. Jurnal Keluarga Sehat Sejahtera. 12(23):1-8
Hatmanti, A. (2000). Penganalan Bacillus spp. Oseana, Vol. XXV(1): 31-41
Holt, J.G., N.R. Kreig, P.H.A. Sneath, J.T. Staley, & S.T. Williams. (2000). Bergey’s Manual of Determinative Bacteriology. Ninth Edition. Lippincott Williams and Wilkins, Philadelphia.
Holzapfel, W.H.P., Haberer, R., Geisen, J., Bjorkroth., Schillinger. (2001). Taxonomy and Important Features of Probiotic Microorganism in Food and Nutrition. The American Journal of Clinical Nutrition.
Imadibrata, M. (2010). Probiotik-Peranannya dalam Dunia Medis. Universitas Indonesia. Jakarta.
Indriani, N. (2007). Aktivitas Antibakteri Daun Senggugu (Cleodendron serratum L). Skripsi. Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam. Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Iribarren, D., P. Dagá. M. T. Moreira., G. Feijoo. (2012). Potential environmental effects of probiotics used in aquaculture. Aquacult Int, 20, 779-789
Junariati, M.F. (2009). Panen Belut 3 Bulan di Media Air Bening Tanpa Lumpur. Penebar. Jakarta.
Kordi, M.G.H. (2014). Budidaya Belut di Media Air Secara Organik. Penerbit Lily Publisher. Yogyakarta.
Madigan, M.T. & Martinko, J.M. (2006). Biology of Microorganism. 9th Edition. Prentice Hall International, Inc. New Jersey.
Mansur, A., Tangko, A.M. (2008). Probiotik : Pemanfaatannya untuk Pakan Ikan Berkualitas Rendah. Balai Riset Perikanan Budidaya Air Payau. Jurnal Akuakultur. 3(2): 145-149.
Pitaloka, L., Lukistyowati, I., Nursyirwani. (2015). Isolasi Bakteri Kandidat Probiotik dari Usus Ikan Gurami (Osphronemus gouramy Lac.) untuk Pengendalian Aeromonas hydrophila. Jurnal Online Mahasiswa (JOM).
Sarbaini. (2015). Isolasi Bakteri Kandidat Probiotik dari Usus Ikan Nila (Oreochromis niloticus) untuk Pengendalian Streptococcus agalactiae. Tersedia dari Pekanbaru: Universitas Riau.
Subagiyo., Margino, S., Triyanto., Setyati, W.A. (2015). Pengaruh pH, Suhu dan Salinitas Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Asam Organik Bakteri Asam Laktat yang Diisolasi dari Intestinum Udang
Penaeid. Ilmu Kelautan, 20(4): 187-194.
Sharah, A., Karnila, R., Desmelati. (2015). Pembuatan Kurva Pertumbuhan Bakteri Asam Laktat yang Diisolasi dari Ikan Peda Kembung (Rastrelliger sp.). JOM. 1-19.
Susana, M., Feliatra., Lukistyowati, I. (2017). Isolasi dan Karakterisasi Bakteri Heterotrofik pada Perairan Laut Kawasan Pemukiman dan Perairan Bersalinitas Rendah di Kelurahan Purnama Dumai Provinsi Riau. JOM 1-16
Sulistijowati, S.R., Mile, L. (2016), Identification of Lactic Acid Bacteria Isolates from Intestine of Milkfish (Chanos chanos) Potential Activity Against Pathogen Bacteria Used PCR 18s Rrna Methode. International Journal Bio-Science and Bio-Technology, 8(3), 127-134.
Situmeang, S.M.F., Musthari, & Riadi, S. (2017). Isolasi dan Uji Aktivitas Antimikroba Bakteri Asam Laktat (BAL) dari Yoghurt dalam Menghambat Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli dan Salmonella typhi. Jurnal Biosains. 3(3):144-152.
Tome, Y., P. Teixeira, & P.A. Gibbs. (2006). Anti-Listerial Inhibitory Lactic Acid Bacteria Isolated from Commercial Cold Smoked Salmon. Food Microbiol. 23: 399-405.
Vazquez, J.A., M.P. Gonzales, & M.A. Murado. (2005). Effects of Lactic Acid Bacteria Cultures on Pathogenic Microbiota from Fish. Aquaculture. 245: 149-161.
Verschuere, L., Rombaut, G., Sorgeloos, P., Verstraete, W. (2000). A Probiotic Bacteria as Biological Control Agents in Aquaculture. Microbiology And Molecular Biology Review 64: 2527-2533.
Willey, J.M., Sherwood, L.M., & Woolverton, C.J. (2009). Prescott’s Principles of Microbiology. Boston: McGraw-Hill Higher Education
Yulvizar, C. (2013). Isolasi dan Identifikasi Bakteri Probiotik Pada Rastrelliger sp. Biospecies. 6(2):1-7.
Yusra, Azima, F., Novelina & Periadnadi. (2010). Isolasi dan Identifikasi Mikroflora Indigenous dalam Budu. Jurnal Agritech. 34(3): 316-321.
DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jpk.27.3.412-420
Copyright (c) 2022 Rudi Alfinda, Iesje Lukistyowati, Henni Syawal, Iskandar Putra

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Gedung Marine Center Lt 2. Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Riau