Analysis of Albumin Content, Protein Molecular Weight Profile, Heavy Metal Content, and Escherichia coli Contamination in Liquid Extract of Snakehead Fish (Channa striata) in Karawang Regency
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Agustina, T. (2014). Kontaminasi Logam Berat pada Makanan dan Dampaknya pada Kesehatan. Teknobuga, 1(1):53-65.
Corry, J.E., James, S.J., Purnell, G., Barbedo-Pinto, C.S., Chochois, Y., Howell, M. & James, C. (2007). Surface pasteurization of chicken carcasses using hot water. Journal of Food Engineering, 79(3):913-919.
Fitriyani, E., & Deviarni, I. M. (2018). Pengaruh Suhu dan Waktu Ekstraksi Ikan Toman (Channa Micropeltes) menjadi Serbuk Albumin. Jurnal Galung Tropika, 7(2), 102. https://doi.org/10.31850/jgt.v7i2.318
Hamdani, Sumaryano, H., & Jacoeb, A.M. (2018). Pengaruh Proses Penyiangan Terhadap Nilai Organoleptik dan Komposisi Kimia Pindang Ikan Kantung Semar (Mene maculata). Bogor: Institut Pertanian Bogor.
Hardjata, D.A., Romadhon, & Rianingsih, L. (2020). Karakteristik Fisiko-Kimia Skin Lotion Ekstrak Albumin Ikan Gabus (Channa striata). Jurnal Ilmu dan Teknologi Perikanan, 2(2), 31–41. https://doi.org/10.14710/jitpi.2020.9638
Hidayati, D., Jadid, N., Nugroho, E., Abdulgani, N., Alami, N.H. & Putri, D.A.C., 2018. Microbiological Evaluation and Storage Stability of Snakehead Fish Extract (Channa striata) using Steaming Method. Current Research in Nutrition and Food Science Journal, 6(2), pp.520-525.
Mariadi, P. & Kurniawan, I. (2018). Kandungan Logam Berat Timbal (Pb) dan Kadmium (Cd) pada Daging Ikan Gabus (Channa Sriata) Yang Dijual Di Pasar Km 5 Palembang. Prosiding Seminar Nasional AVoER X, 900–903.
Miao, X., Hao, Y., Liu, H., Xie, Z., Miao, D., & He, X. (2021). Effects of heavy metals speciations in sediments on their bioaccumulation in wild fish in rivers in Liuzhou—A typical karst catchment in southwest China. Ecotoxicology and Environmental Safety, 214, 112099. https://doi.org/10.1016/J.ECOENV.2021.112099
Nugroho, M. (2012a). Isolasi Albumin dan Karakteristik Berat Molekul Hasil Ekstraksi Secara Pengukusan Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus). Teknologi Pangan : Media Informasi dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 4(1). https://doi.org/10.35891/tp.v4i1.490
Nugroho, M. (2012b). Pengaruh Suhu dan Lama Ekstraksi Secara Pengukusan Terhadap Rendemen Dan Kadar Albumin Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus). Teknologi Pangan : Media Informasi dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 3(1). https://doi.org/10.35891/tp.v3i1.487
Nurdiana, A., & Setiawati, R. (2019). Upaya Merubah Perilaku Kesehatan dengan Pendidikan Kesehatan dan Uji Kadar Bakteri dalam Air di Desa Mekar Jati di Wilayah Kerja Puskesmas Tunggak Jati. Jurnal Abdimas Kesehatan Tasikmalaya, 1: 27–33.
Nurilmala, M., Safithri, M., Pradita, F.T., & Pertiwi, R.M. (2020). Profil Protein Ikan Gabus (Channa striata), Toman (Channa micropeltes), dan Betutu (Oxyeleotris marmorata): Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 23(3), 548–557. https://doi.org/10.17844/JPHPI.V23I3.33924
Romadhoni, A.R., Afrianto, E., Pratama, R.I., & Grandiosa, R. (2016). Extraction of Snakehead Fish [Ophiocephalus striatus (Bloch, 1793)] into Fish Protein Concentrate as Albumin Source Using Various Solvent. Aquatic Procedia, 7, 4–11. https://doi.org/10.1016/J.AQPRO.2016.07.001
Suardi, S., Bahri, S., Khairuddin, Sumarni, N.K., & Rahim, E.A. (2020). Perbandingan Kadar Albumin Ikan Gabus (Channa striata) dari Proses Perebusan dan Pengukusan dengan Menggunakan Uji Biuret. KOVALEN: Jurnal Riset Kimia, 6(1), 67–73. https://doi.org/10.22487/kovalen.2020.v6.i1.12699
Sulthoniyah, M.T.S., Sulistiyati, D.T., Suprayitno, E. (2013). Pengaruh Suhu Pengukusan Terhadap Kandungan Gizi dan Organoletik Abon Ikan Gabus. THPi Student Journal, 1(1): 33-45
Tidjani, A., Lili, W., & Agung, M. (2016). Analisis Kandungan Logam Berat Timbal (Pb) pada Makrozoobenthos di Kawasan Mangrove Desa Pusakajaya Utara Kecamatan Cilebar Karawang. Jurnal Perikanan dan Kelautan Unpad, 7(2), 125887
DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jpk.27.3.334-340
Copyright (c) 2022 Iman Mukhaimin, Devi Wulandari, Susi Ratnaningtyas, Tina Fransiskha Caroline Panjaitan

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Gedung Marine Center Lt 2. Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Riau