Multiplier Effects of Striped Catfish Cultivation Business on the Community's Economy in Kuok Village, Kampar District, Riau Province

Feldi Fahrian(1*), Trisla Warningsih(2), Kusai Kusai(3),


(1) Department of Fisheries Sosio-Economics, Faculty of Fisheries and Marine, Universitas Riau
(2) Department of Fisheries Sosio-Economics, Faculty of Fisheries and Marine, Universitas Riau
(3) Department of Fisheries Sosio-Economics, Faculty of Fisheries and Marine, Universitas Riau
(*) Corresponding Author

Abstract


This research was conducted in June 2022 in Kuok Village, Kuok District, Kampar Regency, Riau Province. The purpose of the study was to describe the businesses that emerged as having an impact on the existence of the striped catfish farming business and analyze the multiplier effect of the existence of the striped catfish farming business in Kuok Village, Kampar Regency, Riau Province. The survey method was used, and the respondents were determined by purposive sampling. The results showed that economic activities impacting striped catfish farming consisted of fish farming activities, hatchery business units, feed sales business units, and some as workers at CV. Patin Prima can be called labor. The Income Multiplier Ratio, type II, produces a value of 1.01, meaning it economically impacts the community in Kuok Village


Keywords


Pangasius sutchi; Multiplayer Effect; Cultivation Business

Full Text:

PDF

References


[DJPB] Direktorat Jenderal Perikanan Budidaya. (2013). Budidaya ikan patin kolam dalam. Jakarta: Kementerian Kelautan dan Perikanan.

Amri, A. (2007). Karakteristik ikan patin. PT Bumi Aksara. Jakarta.

Belinda, N. (2013). Analisis dampak berganda (multiplier effect) pemanfaatan wisata alam Tanjung Mutiara di Danau Singkarak Kabupaten Tanah Datar. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Diasto, D., Anggraeni, A. (2013). Analisis dampak ekonomi wisata bahari terhadap pendapatan masyarakat di Pulau Tidung. Jurnal Online Institut Teknologi Nasional, 10(20): 1-8.

Febrianty, I. (2020). Daya dukung kualitas air terhadap usaha budidaya ikan patin dalam kolam di Kabupaten Banjar Kalimantan Selatan. Enviro Scienteae, 16(1).

Fernanda, R.D. (2019). Efek penggandaan industri rumah tangga pengolahan ikan patin terhadap masyarakat di Desa Pulau Gadang Kecamatan XIII Koto Kampar Kabupaten Kampar. Universitas Negeri Padang. Padang.

Hermawan, A. (2017). Partisipasi pembudidaya ikan dalam kelompok usaha akuakultur di Kabupaten Tasikmalaya, Jawa Barat. Sekolah Tinggi Perikanan. Bogor.

Hernowo, H. (2001). Pembenihan ikan patin. Penebar Swadaya. Jakarta.

Hidayat, Y.A. (2015). Kajian multiplier produk unggulan berbasis kluster UKM pengolahan ikan asap. Jurnal UT, 34-43.

Ismayanti, I. (2010). Pengantar pariwisata. Grasindo. Jakarta.

Kurnia, D.S., Subandiyo, N., Hastuti, S. (2017). Pengaruh highly unsaturated fatty acids (PUFA) dalam pakan buatan dan kepadatan terhadap tingkat konsumsi pakan, pertumbuhan, dan kelulushidupan ikan patin (Pangasius hypophthalmus). Journal of Aquaculture Management and Technology, 6(4): 192-201.

Kurniawan, A.W., Puspitaningtyas, Z. (2016). Metode penelitian kuantitatif. Pandiva Buku. Yogyakarta.

Kurniawan, O. (2018). Analisis usaha budidaya ikan patin (Pangasius sutchi) dalam kolam dengan sistem bagi hasil di Desa Kuok Kabupaten Kampar Provinsi Riau. Universitas Riau. Pekanbaru.

Lestari, T. (2015). Kumpulan teori untuk kajian pustaka penelitian kesehatan. Nuha Medika. Yogyakarta.

Liana, L. (2015). Analisis usaha budidaya perikanan air tawar di Kabupaten Kampar Provinsi Riau. Jurnal Dinamika Pertanian, 30(1): 53-60

Minggawati, I., Saptono, S. (2012). Parameter kualitas air untuk budidaya ikan patin (Pangasius pangasius) di Keramba Sungai Kahayan, Kota Palangkaraya. Universitas Kristen Palangkaraya. Palangkaraya

Nazir, M. (2013). Metode penelitian. Ghalia Indonesia. Bogor.

Prananda, P.A., Wijayanti, T., Sandi, P.J. (2017). Analisis dampak berganda (multiplier effect) objek wisata Pantai Watu Dodol Banyuwangi. Journal of Tourism and Creativity, 1(2): 141-154.

Prasetyo, H. (2010). Pengaruh investasi dan tenaga kerja terhadap output sektor industri kecil analisis panel data. Jurnal Studi Ekonomi Indonesia, 2(2): 6-14.

Qomariyah, Q., Indra, S.A. (2009). Pengaruh Penambahan berbagai dosis minyak ikan yang berbeda pada pakan buatan terhadap pertumbuhan benih ikan patin (Pangasius pangasius). PENA Akuatika, 1(1):11-29.

Ramli, M. (2009). Biaya dan keuntungan pemasaran ikan patin budidaya. Berkala Perikanan Terubuk, 37(2): 104-116.

Ramli, M. (2021). Analisis multiplier effect keberadaan pelabuhan perikanan terhadap ekonomi usaha kuliner di pangkalan pendaratan ikan beba, Kel. Galesong Utara, Kab. Takalar. Universitas Muslim Indonesia. Makassar

Sari, R.A. (2017). Pengaruh iradiasi gamma dan penyimpanan suhu beku sebagai upaya peningkatan keamanan pangan pada ikan patin (Pangasius hypopthalmus). Jurnal Pangan dan Agroindustri, 5(4): 1-8.

Sugiyono, S. (2018). Metode penelitian kuantitatif. Alfabeta. Bandung.

Suhara, A. (2019). Teknik budidaya pembelajaran dan pemilihan bibit ikan patin (Studi kasus di lahan luas Desa Mekarmulya, Kec. Telukjambe Barat, Kab. Karawang). Jurnal Buana Pengabdian,1(2): 1-8.

Susanto, A.B. (2009). Reputation driven corporate social responsibility pendekatan strategic management dalam CSR. Erlangga. Jakarta.

Tibrani, T. (2018). Peran subsektor perikanan dalam menunjang perekonomian Kabupaten Kampar Provinsi Riau. Universitas Islam Riau. Pekanbaru.

Van Holven. (2005). The economics of tourism destinations. Elsevier. Oxford.

Zulkarnaen, F. (2019). Multiplier effect usaha budidaya ikan patin (Pangasius sutchi) di Desa Koto Mesjid Kecamatan XIII Koto Kampar Kabupaten Kampar Provinsi Riau. Universitas Riau. Pekanbaru.


Article Metrics

Abstract view : 80 times
PDF - 27 times

DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jpk.29.2.177-183

Copyright (c) 2024 Feldi Fahrian, Trisla Warningsih, Kusai

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Gedung Marine Center Lt 2. Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Riau

 Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.