Utilization of Palm Oil Liquid Waste for Media Culture and Analysis of Chemical Composition of Microalga Skeletonema costatum
(1) Department of Marine Science, Postgraduate, Universitas Riau
(2) Department of Aquaculture, Faculty of Fisheries and Marine, Universitas Riau
(3) Department of Aquaculture, Faculty of Fisheries and Marine, Universitas Riau
(*) Corresponding Author
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Almatsier, S. (2003). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta. 333 p.
Andersen, R.A. (2005). Algal Culturing Techniques. UK: Elsevier Academic Press. 507 p.
Aulia, M., Istirokhotun, T., Sudarno. (2017). Penyisihan Kadar COD dan Nitrat Melalui Kultivasi Chlorella sp. dengan Variasi Konsentrasi Limbah Cair Tahu. Jurnal Teknik Lingkungan, 6 (2): 1-9.
Chu, F.E., Dupuy, J.L. Webb, K.L. (1982). Polysaccharidae Composition of Five Algae Species Used as Food Larvae of the American Oyster, Crassostrea Virginia. Aquaculture, 29: 241 – 252.
Dahril, T., Mulyadi, A., Efawani., Riza, M.S. (2016). Pemanfaatan Limbah Cair Pabrik Kelapa Sawit sebagai Media Kultur Mikroalga (Chlorella sp) dalam Fotobioreaktor untuk Mencegah Pencemaran Lingkungan Perairan di Provinsi Riau. Laporan Hasil Penelitian MP3EI. Universitas Riau.
Erlina, A., Amini, S., Endrawati, H., Zainuri, M. (2004). Kajian Nutritif Phytoplankton Pakan Alami pada Sistem Kultivasi Massal. Ilmu Kelautan, 9 (4): 206-210.
Fauziah, F., Hatta, M. (2015). Pengaruh Pemberian Kascing (Bekas Cacing) dengan Dosis yang Berbeda dalam Kultur Skeletonema costatum. Acta Aquatica Aquatic Science Journal, 2(1): 11-17.
Granum, E., Kirkvold, S., Myklestad. S.M. (2002). Cellular and Extra Cellular Production of Carbohydrate and Amino Acid by the Marine Diatom Skeletonema costatum: Diel Variations and Effects of Ndepletion. Marine Ecology Progress Series, 242: 83-94.
Hasanah, U. (2011). Mikrobiologi Makanan, FMIPA UNIMED, Medan.
Herawati, V.E., Hutabarat, J. (2015). Analisis Pertumbuhan: Kelulushidupan dan Produksi Biomass Larva Udang Vanamei dengan Pemberian Pakan Artemia sp. Produk Lokal yang Dipercaya Chaetoceros caltitrans dan Skeletonema costatum. PENA Akuatika, 12(1):1-12.
Kawaroe, M. (2010). Mikroalga, Potensi dan Pemanfaatannya untuk Produksi Bio Bahan Bakar. IPB Press. Bogor.
Mackentum, K.M. (1969). The Practice of Water Pollution Biology. United States Department of Interior, Federal Water Pollution Control Administration, Division of Technical Support. 411p
Mahajoeno, E., Lay, W.B., Sutjahjo, H.S., Siswanto. (2008). Potensi Limbah Cair Kelapa Sawit Pabrik Minyak Kelapa Sawit untuk Produksi Biogas. Biodiversitas 9:48 – 52.
Martin, D.W., Mayes, A., Granner, D.K., Roolwell, V.W. 1987. Biokimia (Harper’s Review of Biochemistry). E.G.C. Buku Kedokteran Indonesia. Jakarta.
Richmond, A. (1986). CRC Handbook of Microalgal Mass Culture. CRC Press, Inc. Florida, p. 199-244.
Sulastri., Apip., Lukisubehi. (2002). Perubahan Komposisi Fitoplankton dan Tingkat Eutrofikasi Danau Maninjau Sumatra Barat. Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia. LIPI Press. Jakarta.
Supriyantini, E., Widasari, F.N., Wulandari, S.Y. (2013). Pengaruh Pemberian Tetraselmis chuii dan Skeletonema costatum terhadap Kandungan EPA dan DHA pada Tingkat Kematangan Gonad Kerang Totok Polymesoda erosa. J. Mar. Res., 2(1):15-24
Wetzel, R.G. (1975). Limnology. W. B Saunders Co. Philadelphia, Pennsylvania. 743p
Widianingsih., Hartati, R.H., Endrawati, H., Yudiati, E., Iriani. (2011). Pengaruh Pengurangan Konsentrasi Nutrien Fosfat dan Nitrat terhadap Kandungan Lipid Kasar Nannochloropsis oculata. Ilmu Kelautan, 16(1):24-29
Article Metrics
Abstract view : 25 timesPDF - 9 times
DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jpk.28.3.394-400
Copyright (c) 2023 Hidayatul Husna, Syafriadiman Syafriadiman, Henni Syawal

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Gedung Marine Center Lt 2. Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Riau