Growth Performance of Striped Catfish (Pangasianodon hypopthalmus) Fed by Fermented Water Hyacinth

Santi Ramayani, Indra Suharman, Iesje Lukistyowati

Abstract


Fermented water hyacinth by Aspergillus niger can be used as alternative ingredient replacing soymeal for feed in striped catfish. The experimental designed consist of five treatment substitution of soymeal used fermented water hyacinth and three repliacate:  T0 (feed without FWH); T1 (25% FWH); P2 ( 50% FWH); P3 (75% FWH); and P4 (100% FWH. ). A total of 375 Striped catfish weight 4.21 ± 0.42 g were stocked with a density of 25 fish m-3 in fixed net cages. The study was conducted for 42 days. The results showed that the treatment given improved growth, feed convertion, and survival rate of striped catfish at dose FWH 50% It is recommended that substitution FWH 50% can used to replacing soymeal for feed striped catfish

Keywords


Aspergillus niger; Striped catfish; Water hyacinth

Full Text:

PDF

References


Ahmad, M., Tampoebolon, B.I., Subrata, A. (2020). Pengaruh perbedaan aras Aspergillus niger dan lama peram terhadap kecernaan protein kasar dan serat kasar fermentasi kelobot jagung amoniasi secarain vitro. Jurnal Sain Peternakan Indonesia. 15(1) : 1-6.

Ariyani, S.B., Asmawit, & Utomo, P.P. (2014). Optimasi waktu inkubasi produksi enzim selulase oleh Aspergillus niger menggunakan fermentasi substrat padat. Biopropal Industri 5(2) : 61-67.

Bantacut, T. (2017). Pengembangan kedelai untuk kemandirian pangan, energi, industri, dan ekonomi. Jurnal Pangan. 269(1) : 81-96

Basri, E. (2016). Potensi dan pemanfaatan rumen sapi sebagai biaktivator. Prosiding Seminar Nasional Agroinovasi Spesifik Lokasi Untuk Ketahanan Pangan pada Era Masyarakat Ekonomi ASEAN 2016. Hal. 1053-1059

Bureau, D.P. & Cho, C.Y. (1995). Determination of the energy requirements of fish with particular reference to salmonids. J. Apply. Ichthyol 11:141-163.

Effendie, M. I. (1997). Biologi perikanan. Penerbit Yayasan Pustaka Nusatama. Yogyakarta. 163 hlm.

Gunawan, G., Adelina, Suharman, I. (2021). Pemanfaatan tepung kayu apu (Pistia stratiotes L) terfermentasi dalam pakan buatan terhadap pertumbuhan benih ikan baung (Hemibagrus nemurus). Jurnal Ilmu Perairan. 9(1): 23-30.

Halver, J.E. (1989). Fish Nutrition. Second Edition. Academy Press Inc, New York.

Kurniawan, H., Utomo, R., & Yusiati, L.M. (2016). Kualitas nutrisi ampas kelapa (cocos nucifera) fermentasi menggunakan Aspergillus niger. Buletin Peternakan. 4(1):26-33

Li, Y.D. (2002). The use of soy protein in aquafeeds. In: Cruz-Suárez, L. E., Ricque-Marie, D., Tapia-Salazar, M., Gaxiola-Cortés, M. G., Simoes, N. (Eds.). Avances en Nutrición Acuícola VI. Memorias del VI Simposium Internacional de Nutrición Acuícola. 3 al 6 de September 2002. Cancún, Quintana Roo, México.

Lingga, F.H., (2018). Pengaruh pemberian pakan fermentasi terhadap pertumbuhan dan kelangsungan hidup ikan patin (Pangasius sp.). Skripsi. Universitas Sumatera Utara.

McDonald, P., Edwards R.A., & Greenhalgh, J.F.D. (1994). Animal Nutrition. Fourh Edition. Longman Scientific and technical. London.

Paisey, A.P. (2009). Pemanfaatan tepung bungkil kedelai dala pakan benih ikan patin (Pangasius hypophthalmus). Tesis. Institut Pertanian Bogor.

Palinggi, N. (2003). Pengaruh penambahan kapang Aspergillus niger dalam dedak halus dengan kadar air yang berbeda terhadap kecernaan pakan ikan kerapu bebek (Cromileptis altivelis). Prosiding SemiLoka. Pusat Riset Perikanan Budidaya.

Pamungkas, W. (2013). Uji palatabilitas tepung bungkil kelapa sawit yang dihidrolisis dengan enzim rumen dan efek terhadap respon pertumbuhan benih ikan patin siam. Berita Biologi, 12(3): 359-366.

Puastuti, W. (2009). Manipulasi bioproses dalam rumen untuk meningkatkan penggunaan pakan berserat. Wartazoa. 19(4)

Putra, A.N., Ristiani, S., Musfiroh, Syamsunarno, M.B. (2020). Pemanfaatan eceng gondok (eichornia crassipes) sebagai pakan ikan nila: efek terhadap pertumbuhan dan kecernaan pakan. Journal of Local Food Security, 1(2): 77-82.

Ramachandran, S., A.K. Ray. (2007). Nutritional evaluation of fermented black gram (Phaseolus mungo) seed meal in compound diets for Rohu, Labeo rohita (Hamilton), Fingerlings. Journal Applied Ichtyology, 23: 74-79.

Saputro, R.A.T., Ngadiyono, N., Yusiati, L.M., & Budisatria, I.G.S. (2015). Kecernaan in vitro jerami padi fermentasi dengan menggunakan berbagai level inokulum Aspergillus niger dan Lactobacillus plantarum.

Jurnal Pengembangan Penyuluhan Pertanian, 11(22): 25-35.

Sotolu & Sule. (2011). Digestibility and performance of water hyacinth meal in the diets of African catfish (Clarias gariepinus, burchell, 1822) Tropical and Subtropical Agroecosystems. 14(1): 245-250.

Sulhi, M. (2015). Substitusi tepung kedelai dengan tepung eceng gondok hasil fermentasi dalam formulasi pakan terhadap pertumbuhan dan sintasan benih gurame. Prosiding Forum Inovasi Teknologi Akuakultur 2015. 319-325.

Supriyati, Pasaribu, T., Hamid, H., & Sinurat, A. (1998). Fermentasi bungkil inti sawit secara substrat padat dengan menggunakan Aspergillus niger. Jurnal Ilmu Ternak dan Veteriner, 3(3): 165-170.

Tampoebolon, B.I.M. (2009). Kajian perbedaan aras dan lama pemeraman fermentasi ampas sagu dengan Aspergillus niger terhadap kandungan protein kasar dan serat kasar. Seminar Nasional Kebangkitan Peternakan, Semarang, 20 Mei 2009




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jpk.27.3.347-353

Copyright (c) 2022 Santi Ramayani, Indra Suharman, Iesje Lukistyowati

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Gedung Marine Center Lt 2. Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Riau

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.