The Use of Indigofera Indigofera zollingeriana (Miquel, 1855) Leaf Meal as Feed Raw Material for Growth of Hoven’s Carp Fry Leptobarbus hoevenii (Bleeker, 1851)

Emilda Agustina(1*), Limin Santoso(2), Ediwarman Ediwarman(3), Paino Paino(4), Supono Supono(5),


(1) Aquaculture Study Program, Faculty of Agriculture, University of Lampung
(2) Aquaculture Study Program, Faculty of Agriculture, University of Lampung
(3) National Research and Innovation Agency
(4) Freshwater Aquaculture Fisheries Center (BPBAT) Sungai Gelam Jambi
(5) Aquaculture Study Program, Faculty of Agriculture, University of Lampung
(*) Corresponding Author

Abstract


Indigofera leaf meal can be used as an alternative raw material and has high potential as a source of vegetable protein for Hoven’s carp fry to reduce the use of imported raw materials. The purpose of this study was to examine the effect of using indigofera leaf meal with different combinations of feed as feed raw materials on growth performance and survival of Hoven’s carp (Leptobarbus hoevenii) fry. This study was carried out from July to August 2021 at the freshwater aquaculture center (BPBAT) Sungai Gelam Jambi. This study method used a completely randomized design (CRD) with 3 treatments and 3 replications, i.e: control (commercial feed 100%), treatment 1 (commercial feed 50%+ indigofera leaf meal 50%), and treatment 2 (indigofera leaf meal 100%). The data obtained were analyzed by Anova variance and further tested by Duncan's test. Based on the analysis of variance, the use of Indigofera zollingeriana leaf meal had a significant effect (P<0.05) on absolute weight growth, absolute length, specific growth rate, and feed conversion ratio, while survival rates were not significantly different (P >0.05). The results showed that the increasing proportion of the use of indigofera le

Keywords


Hoven’s carp fry; Indigofera Leaf Meal; Commercial Feed; Growth

Full Text:

PDF

References


Akbarillah, T., Kususiyah., Kaharuddin, D., Hidayat. (2008). Kajian Tepung Daun Indigofera sebagai Suplemen Pakan terhadap Produksi dan Warna Yolk Puyuh. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 3 (1): 20-23.

Akmal., & Marizal. (2013). Performa Broiler yang diberi Ransum Mengandung Daun Sengon (Albizzia falcataria) yang Direndam dengan Larutan Kapur Tohor (CaO). Jurnal Peternakan Indonesia. 15 (1): 1-6.

Effendie, M.I. (1997). Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusatama.Yogyakarta. p 163.

Ferdiana, M.F. (2012). Pengaruh Penambahan Tepung Kulit Singkong Hasil Fermentasi dalam Pakan Buatan Terhadap Laju Pertumbuhan Benih Nilem (Osteochilus hasselti). Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Universitas Padjajaran. Bandung.

Gunawan., & Khalil, M. (2015). Analisa Proksimat Formulasi Pakan Pelet dengan Penambahan Bahan Baku Hewani yang Berbeda. Acta Aquatica, 2 (1): 23-30.

Hardjamulia, A. (1992). Informasi Teknologi Budidaya Ikan Jelawat (Leptobarbus hoeveni Blkr). Balai Penelitian Perikanan Air Tawar. Bogor. p 62.

Hambali., Dewantoro, E., Prasetio, E. (2019). Efektivitas Ekstrak Daun Mengkudu (Morinda citrifolia) Sebagai Pengobatan Ikan Jelawat (Leptobarbus hoevenii) yang Diinfeksi dengan Bakteri Aeromonas hydrophila. Borneo Akuatika, 1 (19): 58-69.

Herawati, H., Yulianti, R., Zahidah., Sahidin, A. (2018). Pengaruh Padat Tebar untuk Meningkatkan Produktivitas Budidaya Ikan Nilem (Osteochiluss hasselti) dengan Penggunaan Batu Aerasi High Oxy. Jurnal Airaha, 7 (1): 15.

Iskandar, R., & Fitriadi, S. (2017). Analisa Proksimat Pakan Hasil Olahan Pembudidaya Ikan di Kabupaten Banjar Kalimantan Selatan. Ziraa’ah. 42 (1): 65-68.

Iskandar, A.S. (2011). Pengaruh Pemberian Pakan Buatan dengan Kandungan Protein Berbeda Terhadap Pertumbuhan dan Retensi Protein Benih Patin Pasupati. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Universitas Padjajaran. Bandung.

Jaroszweska, M., & Dabrowski, K. (2011). Utilization of Yolk: Transition From Endogenous to Exogenous Nutrition in Fish. Larva Fish Nutrition. Wiley-Blackwell. Oxford.

Kallau, M. (2018). Peningkatan Bioavaibilitas Pakan Ikan Berbasis Nabati dengan Agen Fermentasi. Partner. 23 (1): 463-475.

Kamaruddin., & Makmur. (2004). Peluang Pengembangan Bahan Baku Lokal untuk Pakan Ikan di Sulawesi Selatan. Warta Penelitian Perikanan Indonesia, 10 (4): 14-18.

Kottelat, M., Whitten, A.J., Kartikasari S.N., Wirjoatmodjo S. (1993). Freshwater fishes of Western Indonesia and Sulawesi. Periplus Edition. Singapore.

Mulyono, M.A. (2018). Kajian Penggunaan Tepung Pucuk Daun Indigofera zollingeriana sebagai Substitusi Tepung Kedelai untuk Pakan Ikan Gurame Osphronemus gourami (Lacepede,1801). Fakultas Pertanian. Universitas Lampung. Lampung.

Mulyani, Y.S., Yulisman., Fitriani, M. (2014). Pertumbuhan dan Efisiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) yang Dipuasakan Secara Periodik. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia. 2 (1): 01-12.

Nindyanto, R.W. (2018). Substitusi Tepung Kedelai dengan Tepung Pucuk Daun Indigofera zollingeriana terhadap Pertumbuhan Ikan Nila Oreochromis niloticus. Universitas Lampung. Lampung.

Nurhayati., & Nazlia, S. (2019). Aplikasi Penggunaan Tepung Daun Gamal (Gliricidia sepium) yang Difermentasi Sebagai Penyusun Ransum Pakan terhadap Laju Pertumbuhan Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Ilmiah Samudra Akuatika. 3 (1): 6-11.

Nurfitasari, I., Palupi, F.I., Sari, O.C., Munawaroh, S., Yuniarti, N.N., Ujilestari, T. (2020). Respon Daya Cerna Ikan Nila terhadap Berbagai Jenis Pakan. Nectar Jurnal Pendidikan Biologi, 1 (2): 21-28.

Palupi, R., Abdullah, Astuti D.A., Sumiati. (2014). Potensi dan Pemanfaatan Tepung Pucuk Indigofera sp. sebagai Bahan Pakan Substitusi Bungkil Kedelai dalam Ransum Ayam Petelur. Jurnal Ilmu Ternak dan Veteriner. 19 (3): 210-219.

Palupi, R. 2015. Substitusi Protein Bungkil Kedelai dengan Protein Tepung Pucuk Indigofera zollingeriana untuk Menghasilkan Telur Fungsional Tinggi Antioksidan. Sekolah Pasca Sarjana Insitut Pertanian Bogor. Bogor.

Pangentasari, D. (2018). Penggunaan Tepung Daun Indigofera zollingeriana Fermentasi sebagai Substitusi Bungkil Kedelai dalam Pakan Benih Ikan Jelawat (Leptobarbus hoevenii). Sekolah Pasca Sarjana Insitut Pertanian Bogor. Bogor.

Puslitbangkan. 1992. Teknik Pembesaran Ikan Jelawat (Leptobarbus hoevenii Blkr) Secara Terkontrol. Departemen Pertanian. Badan Litbang Pertanian. 11 p.

Rusliadi., Putra, I., Syafriandi. (2015). Pemeliharaan Benih Ikan Jelawat (Leptobarbus hoeveni Blkr) dengan Padat Tebar yang Berbeda pada Sistem Resirkulasi dan Akuaponik. Berkala Perikanan Terubuk, 43(2): 1-13.

Santosa, A. (2019). Pertumbuhan Ikan Jelawat (Leptobarbus hoevenii (Bleeker, 1851) pada Jenis Kolam Berbeda. Fakultas Pertanian. Universitas Lampung. Lampung.

Sonavel, N.P. (2020). Pengaruh Tingkat Pakan Buatan terhadap Performa Ikan Jelawat (Leptobarbus hoevenii). Fakultas Pertanian. Universitas Lampung. Lampung.

Sutisna, E., Affandi, R, Kamal, M.M, & Yulianto, G. (2020). Penilaian Status dan Penyusunan Strategi Pengelolaan Perikanan Budidaya Ikan Jelawat (Leptobarbus hoevenii, Bleeker, 1851) Berkelanjutan di Kota Jambi. Journal of Natural Resources and Environmental Management.10 (3): 524-532.

Sulawesty, F., Tjandra, C., Endang, M. (2014). Laju Pertumbuhan Ikan Mas (Cyprinus carpio L) dengan Pemberian Pakan Lemna (Lemna perpusilla Torr) Segar pada Kolam Sistem Aliran Tertutup. Jurnal Limnotek, 21(2): 177-184.

Wulandari, E.T. (2016). Kajian Tingkat Kecernaan Pakan Ikan Berbasis Tepung Biji Lamtoro (Leucaena Leucocephala) Terfermentasi pada Ikan Nila Gift (Oreochromis sp). Universitas Lampung. Lampung.

Yanuartono., Purnmananingsih, H., Indarjulianto, S., Nururrozil, A., Raharjo, S. (2020). Dampak Negatif Indospicine dalam Indigofera sp. pada Ternak. Jurnal Ilmu dan Tekonologi Peternakan Tropis, 7(2): 91-100.

Zonneveld, N., Huisman, E.A., Boon, J.H. (1991). Prinsip-Prinsip Budi Daya Ikan. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta. p 318.


Article Metrics

Abstract view : 103 times
PDF - 52 times

DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jpk.28.2.151-159

Copyright (c) 2023 Emilda Agustina, Limin Santoso, Ediwarman Ediwarman, Paino Paino, Supono Supono

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Gedung Marine Center Lt 2. Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Riau

 Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.