Effect of Curcumin in Feed for Treating Striped Catfish (Pangasiodon hypopthalmus) Infected Bacteria Aeromonas hydrophila

Poltak Pakpahan, Henni Syawal, Morina Riauwaty

Abstract


Curcumin is one of the secondary metabolite compounds products that can increase the immune system of fish against bacterial attack. The purpose of this research was to find out the changes in the erythrocytes of a striped fish that were infectious bacteria A. hydrophila and treated with feeding containing curcumin and know the best dose of curcumin extract in the feed. This research was conducted in September to November 2019. The test fish used was the seed of a striped fish that measures 8-10 cm by 150 tails. Method used was the method of experimental and complete random design a factor of 5 levels of treatment and 3 times repeated, the treatment was Kn (feeding without the extract of curcumin and not infected with bacteria A. hydrophila), Kp (feeding without being given curcumin extract and infectious bacteria (A. hydrophila), P1 (addition of curcumin in feed at a dose of 0.7 g/kg), P2 (0.9 g/kg), P3 (of 1.1g/kg). The results shown that P3 treatment was the best treatment with a < 0.05 P where in a total of erythrocytes was 2.46 x 106 cells/mm3. Hemoglobin 9.4 g/dl, hematocrit value of 32.3%, and survival rate was 90%. Curcumin was able to treat fish from an A. hydrophila infection.


Keywords


Pangasiodon hypopthalmus; Curcumin; Aeromonas hydrophila

Full Text:

PDF

References


Alamanda, I.E., N.S. Handayani, dan A. Budiharjo. 2007. Penggunaan Metode Hematologi dan Pengamatan Endoparasit Darah untuk Penetapan Kesehatan Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) di Kolam Budidaya Desa Mangkuben Boyolali. Biodiversitas. 8(1) : 34-38.

Dopongtonung, A. 2008. Gambaran Darah Ikan Lele (Clarias sp.) yang Berasal dari Daerah Laladon Bogor. Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor. 36 hlm

Hardi, E. Handayani, Sukenda, E. Harris dan A.M. Lusiastuti. 2011. Karakteristik dan Patogenisitas Streptococcus agalactiae Tipe B-Hemolitik dan Non-hemolitik pada ikan Nila. Jurnal Veteriner, 12(2): 152-164.

Hartono, I. Nurwati, F.I. Sari, dan Wiryanto.2005. Pengaruh Ekstrak Rimpang Kunyit (Curcuma domestica Val). Terhadap Peningkatan Kadar SGOT dan SGPT Tikus Putih (Rattus norvegicus) Akibat Pemberian Asetaminofen. Biofarmasi. 3(2): 57-60.

Hidayati, E., Juli, N., Marwani, E. 2012. Isolasi Enterobacteriaceae Patogen dari Makanan Berbumbu dan Tidak Berbumbu Kunyit (Curcuma longa L.) serta Uji Pengaruh Ekstrak Kunyit (Curcuma longa L) Terhadap Pertumbuhan Bakteri yang Diisolasi. Skripsi. Bandung: Departemen Biologi, FPMIPA ITB. 54 hlm.

Iman, K.N. 2016. Deferensiasi Leukosit Ikan Jambal Siam (Pangasius hypopthalmus) yang Diberi Pakan dengan Penambahan Ekstrak Kurkumin Kunyit (Curcumin domestica V.). Skripsi. Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Riau. Pekanbaru. 85 hlm.

Irianto, A. 2005. Patologi Ikan Teleostei. Gadjah Mada University Press. Yokyakarta.

Kordi, M.G.H. 2010. Budidaya Ikan Patin di Kolam Terpal. Lily Publiser. Yokyakarta. 98 hlm.

Lukistyowati, I. 2012. Teknik Pemeriksaan Penyakit Ikan. Unri Press. Pekanbaru. 122 hlm.

Lukistyowati, I., dan Kurniasih. 2011. Kelangsungan Hidup Ikan Mas (Cyprinus carpio L) yang diberi Pakan Ekstrak Bawang Putih (Allium sativum) dan Diinfeksi Aeromonas hydrophila. Jurnal Perikanan dan Kelautan, 16(2): 144-160

Lukistyowati, I., Windarti dan M. Riauwati. 2007. Studi Hematologi Ikan-ikan yang dipelihara di Kotamadya Pekanbaru. Laporan Hasil Penelitian. Lembaga Penelitian Universitas Riau. 50 hlm (Tidak diterbitkan).

Mahyuddin, K. 2010. Panduan Lengkap Agribisnis Patin. Penebar Swadaya. Jakarta. 212 hlm.

Riauwaty, M. 2007. Efektivitas Perasan Kunyit (Curcuma domestica Val) Untuk Pengendalian Infeksi Aeromonas salmonicida pada Ikan Mas (Cyprinus carpio L). [Tesis]. Universitas Gajah Mada. Yokyakarta. 119. hlm

Samsundari, S. 2006. Pengujian Ekstrak Temulawak dan Kunyit Terhadap Resistensi Bakteri Aeromonas hydrophila yang Menyerang Ikan Mas (Cyprinus carpio). Gamma 2(1):71–83.

Sharma, D. Kr., A. Maheshwari dan P. M. Gupta. 2013. Nutritional Analysis of Curcuma longa L. in Different Cities of West Uttar Pradesh (INDIA). Int. J. Chem. Pharmaceutical Sci, 4(4): 7-14.

Susanto, A., Taqwa, F.A, dan Marsi. 2014. Toksisitas Limbah Cair Lateks terhadap Jumlah Eritrosit Jumlah Leukosit dan Kadar Glukosa Darah Ikan Patin (Pangasius sp.). Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia. Vol 2(2) : 135-149 hlm

Syaieba, M., I. Lukistyowati, dan H. Syawal. 2019. Description of Leukocyt of Siam Patin Fish (Pangasius hypophthalmus) That Feed by Addition of Harumanis Mango Seeds (Mangifera indica L). Asian Journal of Aquatic Sciences, 2(3): 66-77

Syatma, M. 2016. Penambahan Simplisia Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L.) dalam Pakan terhadap Diferensiasi Leukosit Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) yang Diinfeksi Aeromonas hydrophila. Skripsi. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Universitas Riau. 112 hlm.

Syawal, H., I. Effendi, dan R. Kurniawan. 2020. Pengaruh pemberian suplemen herbal dan padat tebar berbeda terhadap laju pertumbuhan ikan jambal siam Pangasianodon hypophthalmus (Sauvage, 1878). Jurnal Iktiologi Indonesia, 20(2): 143-153.

Zissalwa, F., H. Syawal, dan I. Lukistyowati. 2020. Erythrocyte Profile of Pangasius hypophthalmus Feed with Rhizophora apiculata Leaf Extract and Maintained in Net Cages. Jurnal Perikanan dan Kelautan, 25(1): 70-78




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jpk.25.3.224-231

JURNAL PERIKANAN DAN KELAUTAN Gedung Marine Center Lt 2. Fakultas Perikanan dan Kelautan Universitas Riau

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.