Fishery Product Consumption Rate in Bintan Pesisir District, Bintan Regency

Authors

  • Andrinal Andrinal Ilmu Lingkungan, Universitas Maritim Raja Ali Haji Author
  • Nevrita Nevrita Ilmu Lingkungan, Universitas Maritim Raja Ali Haji Author
  • Dony Apdilah Ilmu Lingkungan, Universitas Maritim Raja Ali Haji Author

DOI:

https://doi.org/10.31258/

Keywords:

Fishery Product, Bintan, Consumption Figures

Abstract

Bintan Regency currently consists of 272 large and small islands. The Bintan Pesisir District was formed based on the Bintan Regency Regional Regulation Number 12 of 2007. The preparation of this scientific article was carried out in April 2021 in the Bintan Pesisir District, especially the Kelong, Numbing, Mapur and Air Glubi villages using descriptive analysis based on a literature review using secondary data as a source of information. The consumption rate of fishery products in the Bintan Pesisir District has increased every year. In 2017 the volume of fishery production in the coastal Bintan District produced 7,587.27 tons, in 2018 it was 7,753.88 tons and while in 2019 the Bintan Pesisir District produced 7,884.60 tons.

Downloads

Download data is not yet available.

References

[BPS] Badan Pusat Statistik. (2019). Bintan Pesisir dalam Angka. Badan Pusat Statistik Kabupaten Bintan. 115 halaman.

[DP] Dinas Perikanan Kabupaten Bintan. (2017). Laporan Tahunan Dinas Perikanan. Pemerintah Kabupaten Bintan. 90 hlm (tidak diterbitkan).

______. (2018). Laporan Tahunan Dinas Perikanan. Pemerintah Kabupaten Bintan. 88 hlm (tidak diterbitkan).

______ (2019). Laporan Tahunan Dinas Perikanan. Pemerintah Kabupaten Bintan. 81 hlm (tidak diterbitkan).

Djunaidah, I.S. (2017). Tingkat Konsumsi Ikan di Indonesia: Ironi di Negeri Bahari. Jurnal Penyuluhan Perikanan dan Kelautan, 11(1): 12-24

Ernawati, P. (2017). Analisis Tingkat Konsumsi Ikan pada Masyarakat Kawasan Minapolitan, Kecamatan Wajak, Kabupaten Malang, Jawa Timur. Skripsi. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Universitas Brawijaya. Malang.

Ilham, Ny. Sri, H., dan I Ketut, K. 2002. Pendugaan parameter dan elastisitas penawaran dan permintaanbeberapa jenis daging di Indonesia. Jurnal Agroekonomi, 20(2)

Indarto. (2021). KKP Target Konsumsi Ikan Tahun 2020 sebesar 56,39 kg. Tabloid Sinar Tani. https://tabloidsinartani.com/detail/indeks/akuamina/11034-KKP-Target-Konsumsi-Ikan-Tahun-2020-Sebesar-5639-Kg diakses tanggal 19 Mei 2021.

Rumaida, M.Y. (2018). Potensi dan Ancaman Sumber Daya Pesisir dan Laut Kabupaten Bintan Provinsi Kepulauan Riau. Badan Riset dan Sumber Daya Manusia Kelautan dan Perikanan. Kementerian Kelautan dan Perikanan. 112 hlm (tidak diterbitkan).

Sulastri, S. 2004. Manfaat Ikan ditinjau dari Komposisi Kimianya. Fakultas MIPA, Universitas Negeri Yogyakarta. http: //staff.uny.ac.id /sites/default/files/pengabdian/siti-sulastri-dra-ms/manfaat-ikan.pdf

Suryadiana E., Kusharto, Clara M. N, dan Naufal M. 2014. Kontribusi konsumsi ikan terhadap tkt kecukupan protein pada suku Sunda dan Bugis disekitar Waduk Cirata, Kab. Cianjur. Skripsi. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Institut Pertanian Bogor.

Downloads

Published

2021-06-05

Issue

Section

Articles