Community Preference towards Sea Fish in Tangor Market, Mentangor Village, Kulim District, Pekanbaru, Riau Province
DOI:
https://doi.org/10.31258/Keywords:
Sea Fish, Society, Tangor Market, PreferencesAbstract
This research was carried out in December 2023 at Tangor Market, Mentangor Village, Kulim District, Pekanbaru City, Riau Province, with the aim of 1) Analyzing people's preferences for marine fish, marine fish, and the relationship between people's preferences for sea fish at Tangor Market. The research method used was a quantitative survey, and the number of respondents in this research was 37 who bought sea fish. Meanwhile, to answer the research aim, the researcher used Likert Scale data analysis to answer the first and second aims, while to answer the third aim, the researcher used Spearman Rank data analysis. The results of the research show that people's preference for sea fish at Tangor Market has a total Likert Scale of 38, meaning that people's preference for sea fish at Tangor Market is quite good and sea fish at Tangor Market has a total Likert Scale of 57, meaning sea fish at Tangor Market is quite good. In this research, people's preference for sea fish is used as a variable with a value of 0.000, meaning the level of closeness of the relationship between the two variables is very low.
Downloads
References
Adiyanta, F.C.S. (2019). Hukum dan studi penelitian empiris: Penggunaan metode survey sebagai instrumen penelitian hukum empiris. Administrative Law & Governance Journal, 2(4): 697-709.
Amin, N.F., Garancang, S., Abunawas, K. (2023). Konsep umum populasi dan sampel dalam penelitian. Jurnal Pilar: Jurnal Kajian Islam Kontemporer, 14(1): 15-31.
Ani, N.R., Kusai, K., Zulkarnain, Z. (2015). Analisis perilaku konsumen ikan laut di Pasar Tradisional Arengka Kota Pekanbaru Provinsi Riau. Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Universitas Riau.
Arikunto, S. (2017). Pengembangan instrumen penelitian dan penilaian program. Yogyakarta. Perpustakaan Mahasiswa.
Dewi, P.F.A., Widarti, I.G.A., Sukraniti, D.P. (2018). Pengetahuan ibu tentang ikan dan pola konsumsi ikan pada balita di Desa Kedonganan Kabupaten Badung. Jurnal Ilmu Gizi: Journal of Nutrition Science, 7(1): 17-20.
Donatus, S.K. (2016). Pendekatan kuantitatif dan kualitatif dalam penelitian ilmu sosial: Titik kesamaan dan perbedaan. Studia Philosophica et Theologica, 16(2): 197-210.
Hafiz, M., Manyamsari, I., Fauzi, T. (2022). Persepsi masyarakat terhadap jual beli ikan berbasis e-marketing di Kota Banda Aceh. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 7(3): 169-175.
Inara, C. 2020. Manfaat asupan gizi ikan laut untuk mencegah penyakit dan menjaga kesehatan tubuh bagi masyarakat pesisir. Jurnal Kalwedo Sains (KASA), 1(2): 92-95
Indrawati, T., Yovita, I. (2014). Analisis sumber permodalan pedagang pasar tradisional di Kota Pekanbaru. Jurnal Ekonomi, 22(1): 1-8.
Lestari, N., Yuwana, Y., Efendi, Z. (2015). Identifikasi tingkat kesegaran dan kerusakan fisik ikan di Pasar Minggu Kota Bengkulu. Journal Agroindustri, 5(1): 44-56.
Prameswari, G.N. (2018). Promosi gizi terhadap sikap gemar makan ikan pada anak usia sekolah. Journal of Health Education, 3(1): 1-6.
Prasetyo, D., Irwansyah, I. (2020). Memahami masyarakat dan perspektifnya. Jurnal Manajemen Pendidikan dan Ilmu Sosial, 1(1): 163-175.
Putra, N.P.W., Sudibia, I.K. (2017). Analisis faktor- faktor yang mempengaruhi pendapatan pedagang ikan di Kelurahan Kedonganan. E-Jurnal EP Unud, 10(8): 3104-3133.
Realita, R., Ade, F.A., Dahlia. (2015). Jenis-jenis ikan segar yang diperdagangkan di Pasar Modern Kabupaten Rokan Hulu Provinsi Riau. Jurnal Mahasiswa Prodi Biologi UPP
Soparue, C. (2021). Peningkatan pengetahuan tentang manfaat mengkonsumsi ikan melalui kegiatan sosialisasi gemar makan ikan pada anak-anak di SD Negeri 5 Kecamatan Amahai Kabupaten Maluku Tengah. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat “Kepulauan Lahan Kering”, 2(2): 46-53.
Sugiyono, S. (2017). Metode penelitian kualitatif, kuantitatif, dan R&D. Bandung: Abjad. CV.
Sulfan, S., Mahmud, A. (2018). Konsep masyarakat menurut Murtadha Muthahhari (Sebuah kajian filsafat sosial). Jurnal of Aqidah-Ta, 4(2): 269-284.
Syam, A.S., Ilham, W.H.M., Ruma, Z., Ichwan, M.M., Hasbiah, S. (2022). Pengaruh preferensi konsumen terhadap keputusan pembelian produk di pasar. Majalah Ekonomi dan Bisnis, 18(2): 73-79.
Triharto, W. (2018). Kajian keberadaan ruang aktivitas masyarakat terhadap koridor Jalan Mochammad Toha (Studi kasus: Kecamatan Karawaci, Kota Tangerang Provinsi Banten). Faktor Exacta, 9(4): 302-312.
Usman, N.F., Pagalla, D.P., Jannah, M., Nurhayati, N. (2023). Sosialisasi pemanfaatan ikan laut sebagai sumber pangan kaya nutrisi di Desa Bilungala, Kecamatan Bonepantai, Kabupaten Bone Bolango. DAMHIL, Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2(1): 30-36.